Новини
12.03.2015 Як підготуватися до першої сповіді?

Як підготуватися до першої сповіді?

Ви замислюєтеся про те, щоб піти на сповідь, але ще не зважилися це зробити? Вас бентежить, що ви не знаєте, як правильно підготуватися до цього? За допомогою наведених нижче простих порад ви зможете зробити перші кроки.

Сповідь

Сповідь - таїнство примирення з Богом, коли кається у присутності свідка-священика відкриває Богові свої гріхи і обіцяє не повторювати їх, а священик молиться про прощення гріхів сповідальника. Від сповіді слід відрізняти довірчу розмову зі священиком, де можна обговорити деякі подробиці свого життя і отримати відповіді на питання. Звичайно, якісь питання можна вирішити і під час сповіді, але якщо питань багато або їх обговорення вимагає тривалого часу, то краще попросити священика призначити вам час для бесіди окремо. Далі перейдемо безпосередньо до порад з підготовки до сповіді.

1. Усвідомити свої гріхи. Якщо ви задумалися про сповіді, значить, ви визнаєте, що в своєму житті щось робили не так, як потрібно. Саме з усвідомлення своїх гріхів і покаяння починається. Що є гріхом, а що ні? Гріх - це все, що суперечить Божій волі, або, інакше кажучи, задумом Бога щодо світу і людини. Задум Божий про світ відкривається в Священному Писанні - Біблії. Частковим, найбільш «стисненим» виразом задуму Божого щодо практичного життя людини є заповіді – знамениті  Десять заповідей, даних Мойсею на Синаї. Суть цих заповідей Ісус Христос звів до наступного: «Люби Господа Бога всім серцем своїм» і «люби ближнього свого як самого себе». Перед підготовкою до першої сповіді корисно перечитати Нагірну проповідь Спасителя (глави 5-7 Євангелія від Матвія) і притчу про Страшний суд, де Ісус Христос говорить, що життя наше буде оцінюватися на підставі того, як ми ставилися до своїх ближніх.

2. Не використовувати «списки гріхів». Останнім часом серед віруючих (як кажуть, «воцерковлених», тобто більш знайомих з церковною традицією, а на практиці - і з довколацерковними забобонами) поширені різного роду «списки гріхів». Підготовку до сповіді вони швидше шкодять, тому що дуже успішно допомагають перетворити сповідь у формальне перерахування «того-що-є гріхом». Насправді сповідь формальної бути не повинна ні в якому разі. Крім того, серед «переліків гріхів» зустрічаються і зовсім курйозні зразки, так що брошури подібного роду краще взагалі не розглядати серйозно.
Єдиним винятком може бути сама коротка «пам'ятка» основних гріхів, які часто не усвідомлюються.

Найкраще при подальшій підготовці до сповіді використовувати десять заповідей Божих і прислухатися до власної совісті. 

3. Говорити тільки про гріхах, причому власних. Говорити на сповіді треба про своїх гріхах, не намагаючись їх применшити або показати извинительными. Здавалося б, це очевидно, але як часто священики, приймаючи сповідь, чують замість сповідання гріхів житейські історії про всіх родичів, сусідів і знайомих. Коли на сповіді людина розповідає про завданих йому образи, він оцінює і засуджує ближніх, по суті, виправдовуючи себе. Часто в подібних оповіданнях особисті гріхи представляються в такому світлі, що уникнути їх, здавалося б, і зовсім неможливо. Але гріх - це завжди плід особистого вибору. Вкрай рідко ми потрапляємо в такі ситуації, коли змушені вибирати між двома родами гріха.

4. Не вигадувати особливої мови. Говорячи про своїх гріхах, не варто піклуватися про те, як би їх «правильно» або «за церковним» назвати. Треба називати речі своїми іменами, звичайною мовою. Ви сповідуєтесь Богу, Який знає про ваші гріхи навіть більше, ніж ви самі, і називаючи гріх так, як він є, Бога ви точно не здивуйте.
Не здивуйте ви і священика. Деколи упокореним соромно назвати священика той чи інший гріх, або є побоювання, що священик, почувши гріх, засудить вас. Насправді священику за роки служіння доводиться вислуховувати дуже багато сповідей, і здивувати його непросто. А крім того, гріхи все не оригінальні: вони практично не змінилися на протязі тисячоліть. Будучи свідком щирого покаяння в серйозних гріхах, священик ніколи не засудить, а зрадіє поводження людини від гріха на шлях праведності.

5. Говорити про серйозне, а не дрібницях. Не треба починати сповідь з таких гріхів як порушення посту, невідвідування храму, робота у свята, перегляд телевізора, носіння/неношение певного роду одягу і т. п. По-перше, це точно не найсерйозніші ваші гріхи. По-друге, це може і зовсім не бути гріхом: якщо людина впродовж довгих років не приходив до Бога, то що ж каятися у недотримання постів, якщо сам «вектор» життя був спрямований не в ту сторону? По-третє, кому потрібно нескінченне копання в повсякденних дрібницях? Господь очікує від нас любові і віддачі серця, а ми йому: «рибку в пісний день з'їла» і «вишивала у свято».
Головна увага має бути приділена відношенню до Бога і ближніх. Причому під ближніми, згідно з Євангелієм, розуміються не тільки люди, які нам приємні, але все, що зустрілися нам на життєвому шляху. І насамперед - члени нашої сім'ї. Християнське життя для сімейних людей починається в сім'ї і нею ж перевіряється. Тут найкраще поле для виховання в собі християнських якостей: любові, терпіння, прощення, прийняття.

6. Почати змінювати життя ще до сповіді. Покаяння грецькою мовою звучить як «метанойя», буквально - «зміна розуму». Недостатньо визнати, що в житті здійснював такі-то і такі-то проступки. Бог - не прокурор, а сповідь - не явка з повинною. Покаяння має бути зміною життя: упокорений має намір не повертатися до гріхів і всіма силами намагається утримати себе від них. Таке покаяння починається за якийсь час до сповіді, і прихід в храм до священика вже «запам'ятовує» відбувається в житті зміну. Це вкрай важливо. Якщо людина має намір продовжувати грішити і після сповіді, то, може, з сповіддю варто почекати?
Потрібно обумовити, що коли ми говоримо про зміну життя і відмову від гріха, то маються на увазі насамперед гріхи так звані «смертні», за словом апостола Іоанна, тобто несумісні з перебуванням у Церкві. Такими гріхами християнська Церква здавна вважала зречення від віри, вбивство, перелюб. До гріхів такого роду можна віднести і крайню ступінь інших людських пристрастей: злобу на ближнього, злодійство, жорстокість та інше, що може бути припинено раз і назавжди зусиллям волі, що поєднується з допомогою Божою. Що ж стосується гріхів дрібних, так званих «повсякденних», то вони багато в чому будуть повторюватися і після сповіді. До цього треба бути готовим і це смиренно приймати як щеплення проти духовного хизування: скоєних серед людей немає, безгрішний тільки один Бог.

7. Бути в мирі з усіма. «Прощайте і прощені будете», - каже Господь. - «Яким судом судите, таким будете судимі». І ще більш сильно: «Якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником, і піди, примирись перше з братом твоїм, і тоді прийди і принеси дар твій». Якщо ми просимо у Бога прощення, то самі повинні перш пробачити кривдників. Звичайно, бувають ситуації, коли попросити вибачення безпосередньо у людини неможливо фізично, або це призведе до загострення і без того складних відносин. Тоді важливо, принаймні, пробачити зі свого боку і не мати в серці нічого проти ближнього.

Кілька практичних рекомендацій. В Української Автокефальної Православної церкви сповідують в неділю і в святкові дні. Найбільший наплив сповідників буває під час Великого посту. Звичайно, великопісний період - по перевазі час покаяння, але для тих, хто приходить вперше або після дуже довгої перерви, в Храмі Вас обов'язково вислухають і сповідують. Після сповіді можна попросити Священика щоб Благословив на Причастя.


Існують спеціальні молитви, які виражають покаянний настрій. Їх добре прочитати напередодні перед сповіддю. Покаянний канон Господу Ісусу Христу друкується практично в будь-якому молитвослове, крім самих коротких…


Під час сповіді священик може призначити вам єпитимію: утримання на якийсь час від причастя, читання особливих молитов, земні поклони або справи милосердя. Це не покарання, а засіб до того, щоб викорінити гріх і отримати повне прощення. Єпитимія може бути призначена, коли священик не зустрічає з боку кається належного ставлення до серйозних гріхів, або, навпаки, коли бачить, що у людини є потреба в тому, щоб щось зробити практично для «изжития» гріха. Єпитимія не може бути безстрокової: вона призначається на якийсь певний час, і потім повинна бути припинена.


Як правило, після сповіді віруючі причащаються. Хоча сповідь і причастя - два різних обрядів, краще підготовку до сповіді поєднати з підготовкою до причастя. Що це за підготовка, розповімо в окремій статті.


Якщо ці невеликі поради допомогли вам у підготовці до сповіді - слава Богу. Не забувайте, що це таїнство має бути регулярним. Не відкладайте наступну сповідь на довгі роки. Сповідь не рідше одного разу на місяць допомагає завжди бути «в тонусі», уважно і відповідально ставитися до свого повсякденного життя, в якій, власне, і повинна бути виражена наша християнська віра.

дивитися лист новин за
 
 
Copyright © 2004 HRAM.OD.UA Всі права захищені. Designed by Lenka_X