Новини
06.01.2005 Святвечір

6 січня православні i греко-католики в Українi вiдзначають рiздвяний святвечiр. Святвечiр буває двiчi на рiк - напередоднi Рiздва Христового i свята Хрещення. За традицiєю цього дня, прийшовши з храму пiсля ранкової служби, вiруючi стримуються вiд прийняття їжi до появи на небi першої зiрки, яка символiзує зiрку, що зiйшла над Вiфлеємом у момент народження Iсуса.

За переказами, побачивши її, схiднi мудрецi прийшли поклонитися немовлятi Христу i принесли йому багатi дари. У Святий Вечiр напередоднi Рiздва, згiдно з традицiєю, українцi сiдають за святковий, щедрий, але пiсний стiл. На столi обов'язково повиннi бути 12 блюд - на честь дванадцяти апостолiв.

Господиня повинна приготувати традицiйнi борщ, вареники, рибу, гриби, кашу, квасолю або боби, картоплю, голубцi, печиво, кутю, узвар. У Захiднiй Українi в хатi на почесному мiсцi стоїть "дiдух" - святковий снiп пшеницi, жита або вiвса, перев'язаний особливим чином. "Дiдух" з дохристиянських часiв символiзував дух предкiв, якi цього дня мали прийти в гостi.

6 сiчня з ранку до пiзньої ночi в храмах здiйснюються урочистi служби. Увечерi починається головне рiздвяне богослужiння, яке триватиме близько п'яти годин.

Уранцi 7 сiчня розпочнеться Божественна лiтургiя, пiсля чого вiруючi пiсля закiнчення рiздвяного посту можуть розговiтися молоком, сиром, м'ясом.

За матеріалами “Громадське радіо”

дивитися лист новин за
 
 
Copyright © 2004 HRAM.OD.UA Всі права захищені. Designed by Lenka_X