Новини
07.01.2005 Різдвяне послання

Блаженнішого Мефодія,
Митрополита Київського і Всієї України,
Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви
священству, чернецтву і всім вірним
Української Автокефальної Православної Церкви

Христос народився!
Славімо Його!

«Слово стало плоттю і вселилося між нас
повне благодаті і істини...» (Ін. 1.14).

Так говориться в Євангелії від Іоана про втілення Слова, Сина Божого і про пришестя Його на землю. Багато віків минуло після гріхопадіння прародичів, після того, як людина позбавила себе безпосередньо спілкування з Богом. Змінювалися покоління і люди втрачали первозданну духовну чистоту, віддаляючись від Єдиного Істинного Бога. Тільки деякі зберегли і передавали нащадкам віру в обітницю небесного Отця про Месію, тобто Христа Спасителя і чекали Його пришестя в світ.

Людина завжди шукала і до нині шукає істину. Шукав її і Пілат, який засудив Христа до розп’яття як і подібні йому, але не знайшов і тому з іронією сказав Христу: “Що є істина?” Сучасне людство теж шукає істину, прагне зрозуміти суть життя, але занепавши у бездуховності, прийнявши закон аморальності, де панують наркоманія, пияцтво, розпуста, жорстокість і немилосердя. Втративши людську совість, - неможливо знайти істину. А без істини людина перестає бути людиною. Дехто думає, що істини взагалі немає. А вона є!

Сьогодні ми святкуємо народження істини на землі. Христос народився в плоті. Він сказав: “Я є путь, і істина, і життя” (Ін. 14.6). Радійте і торжествуйте, і за даною обіцянкою Бога помишляйте і прагніть до вічного. За даним нам правом: ми є діти Божі та спадкоємці вічного життя. Заради цього Творець Всесвіту підкорив себе природним законам. Для нас, грішних, явився Бог у нашій плоті. Чому ми, отримавши безсмертя, все ще прагнемо знайти щастя і суть життя в речах смертних! Для чого прагнемо втримати тимчасове життя, що тікає від нас? Тепер, коли народився Христос, засяяла на землі незрівнянно краща надія: земним людям обіцяно життя небесне. Він приніс на землю повноту Божественної благодаті, дарував людям силу дітьми Божими бути (Ін. 1.12), утвердив їх в добрі та істині, дарував можливість входження в Царство Боже. Це царство є праведність і мир, і радість у Святому Дусі (Рим. 14.17.)

Різдво Христове поклало початок оновленню світу, початок новому благодатному спілкуванню з Богом, воно дало нам утішення вічне і добру надію в благодаті (2 Фил. 2.16) Господь, Котрий народився, вказав нам мету і смисл життя, бо Він – наша Істина і Життя, і Путь нашого спасіння (Ін.14.16). Слово Отче зійшло на землю. Це значить, що Воно зійшло до нас, людей. Через своє народження у Вифлиємі Богомладенець Христос наблизився до всякої людини. Тепер кожен із нас може бачити Його Пречистий образ, чути Його дивні слова, записані у Святому Євангелії, в посланнях святих апостолів, брати участь у здійсненні Безкровної Жертви і споживати Тіло і Кров Христові.

Народжений Христос, котрий втілився нашого ради спасіння, нині і вічно перебуває з нами. Благодаттю Своєю Він освячує всю нашу істоту, очищає її від усякої скверни, умиротворює її, животворить, зміцнює нас у скорботах і спокусах.

Улюблені у Господі! Минулий рік був для нашого народу роком самовідданої праці на користь всього українського суспільства. Діяльну участь в цьому процесі беремо і ми, церковні люди. Нехай наступний рік буде роком ще більшої старанності в наших трудах на благо любої Батьківщини.

Дорогі браття і сестри! Сьогодні на нас, пастирях Церкви і всіх віруючих, лежить велика відповідальність: своєю громадською активністю сприяти процесам, що відбуваються у нас на Батьківщині, своєю духовною силою брати участь в оновленні всіх структур нашого суспільства, своєю участю у миротворчих спправах наближувати визволення людей від загрози світового тероризму. Як християни, ми повинні нести в світ євангельське вчення про діяльну любов до ближнього, яким для нас є кожна людина. Ця любов особливо проявляється через справи милосердя. Господь сказав: “По тому знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою” (Ін. 13.35).

Улюблені в Господі архіпастирі, боголюбиві пастирі, чесні іноки, благочестиві миряни – всі вірні нашої УАПЦ в Україні та за межами, вітаю Вас з великим і радісним святом – Різдвом Христовим – і бажаю усім міцності сил, духовного вдосконалення і благословіння Божого на всі ваші добрі діла і починання. Світло Вифлиємської зірки, що показало волхвам дорогу до Божої Дитини – Христа, нехай завжди осяює всім нам шлях нашого життя, нехай просвітлює воно наші віруючі серця, і ніяка темрява не торкнеться душ наших, бо ми “покликані бути дітьми світла” за словом апостола (Єв. 5.8), а Господь “Ісус Христос учора і сьогодні і во віки той же (Єв. 13.8). Амінь.

Різдво Христове
7 січня 2005р. Б. м. Київ
http://www.uaoc.info/ua/news/news_/?pid=36

дивитися лист новин за
 
 
Copyright © 2004 HRAM.OD.UA Всі права захищені. Designed by Lenka_X