Новини
06.01.2006 Кутя не лише смачна, а й корисна

Різдвяний стіл особливий. Святковий настрій, дванадцять страв за особливими рецептами, а поміж ними головна та найсмачніша – кутя.

Проте варто бути обережним у споживанні страв, аби різдвяному вечору не завадили “шлункові примхи”.

Отже, за різдвяною вечерею не потрібно переїдати, а надто тим, хто дотримувався передріздвяного посту, який розпочався 28 листопада. І хоча за традицією вечеря розпочинається з молитви, після чого всі їдять кутю, лікарі не рекомендують  споживати її натщесерце. Адже пшениця, основна складова куті, є важкою для перетравлювання. Крім цього, не варто зловживати цією, без сумніву, смачною та корисною стравою, тим, хто хворіє на шлунково-кишкові недуги, зокрема на виразку шлунка. Щоправда, такі складові куті, як мед, горіхи та родзинки є надзвичайно корисними.

Кажуть, що кутя в кожної господині по-своєму смачна. А ще ця страва дуже поживна, оскільки її складники містять багато корисних речовин.

Звичайно, куті без пшениці та маку не буває. І хоча перша, як ми вже зазначали, – важкий для шлунка продукт, проте вона має приємний солодкуватий смак, а до того ж ще й багата на вітаміни, білки, вуглеводи й інші цінні речовини. А клейковина, яка міститься у пшеничних зернах, зміцнює м’язи тіла та навіть сприяє потенції. Позитивно впливає на потенцію і насіння маку, в помірній кількості змішане з медом.

Горіхи до куті, мабуть, додає кожна господиня. Здебільшого це волоські, які визнано одним із найцінніших продуктів харчування. Крім неперевершених смакових властивостей, волоські горіхи збагачені білками, жирами, вітамінами та вуглеводами. Для прикладу, кілограм почищених горіхів містить більш ніж вісім тисяч калорій. А ще волоські горіхи стимулюють розумову діяльність, захищають від серцево-судинних захворювань, а також продовжують вік людини (професор Університету Лома Лінда з Каліфорнії Г. Фразера вважає горіх найкращим геронтологічним засобом, який продовжує життя).

Незмінним складником куті є мед. Окрім того, що його здавна називають засобом від похмілля (таку властивість цей продукт має завдяки вмісту фруктози, яка сповільнює розщеплення спирту в організмі), мед має чимало корисних властивостей. Він складається з глюкози та фруктози, проте також містить білки, ферменти, вітаміни (В2, В6, РР та інші), різні мінеральні речовини й органічні кислоти. А з кілограма меду організм отримує більш ніж три тисячі калорій. Звичайно, відразу з’їдати стільки не потрібно, а ось 100 грамів спожитого на добу меду принесе чимало користі. А німецькі стоматологи запевняють, що цей продукт бджільництва не руйнує емалі зубів. Відтак він є корисним для всіх. Зокрема, як чудовий профілактичний засіб для підвищення імунітету, при частих простудних захворюваннях, анеміях, неврозах, захворюваннях печінки та серця, шлунково-кишкового тракту. А ще цей продукт із давніх-давен вважали прекрасним косметичним засобом. До речі, не лише для жінок. Маску з меду рекомендують робити й чоловікам після гоління.

Крім основних складників, до куті часом також додають курагу, родзинки й навіть чорнослив.

Родзинки бувають різних сортів: світлі, темні, з кісточками й без них. Зазвичай до куті додають родзинки без кісточок. Світлі вони чи темні, не має особливого значення, головне – вони багаті на залізо, а ще підвищують поживну цінність будь-яких страв.

А ось курага корисна для головного мозку. Цей сухофрукт багатий на фосфор, магній, кальцій, які беруть активну участь у передаванні нервових імпульсів і в обмінних процесах. Для поліпшення пам’яті та підвищення працездатності корисно з’їдати приблизно 50 грамів кураги щодня.

До того ж, цей сухофрукт –  постачальник калію, який цілюще впливає на серцево-судинну систему та необхідний для тих, хто хворіє на ішемічну хворобу серця, а також має аритмії, гіпертонії. Курагу корисно вводити в раціон у разі хвороб нирок та ожиріння.

Якщо додавати до куті чорнослив, то він не повинен мати димного та горілого присмаку, аби страва не втратила свого аромату. Тому чорнослив має бути пружним, не сухим, але й не вологим, із природним блиском. Цей продукт є джерелом заліза та бета-каротину, а також чудодійним засобом при розладах шлунка.

Традиційними на Святвечорі є страви з бобових, які теж приносять користь організму (містять багато білків, захищають нервові клітини, страви з них корисні для серцево-судинної системи та забезпечують організм вітамінами). Але в міру. Інакше бобові призводять до посилення газоутворення та здуття живота.

Ще одна страва на святковому столі – це риба, яку потрібно їсти всім. Вона збагачена різними корисними речовинами, зокрема йодом, марганцем… А головне – не забудьте про узвар, аби не виникало закрепів.

І смачної вам куті!

Галина Степанюк

http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2006/01/05/11988/

дивитися лист новин за
 
 
Copyright © 2004 HRAM.OD.UA Всі права захищені. Designed by Lenka_X